Kacang Botol Goreng

BAHAN-BAHAN:
300gm kacang botol | dipotong (ikut suka nak potong mcm mana)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm belacan | dibakar terlebih dahulu
1-2 tangkai cili merah (klu nak pedas boleh tambah cili api)
1 sudu makan ikan bilis | dibersihkan (klu nak gantikan dgn udang kering pun boleh)
1/2 cawan air (nak kuah lebih tambah air)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk @ blender bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili merah, dan belacan hingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan kacang botol dan ditumis seketika
4. Akhir sekali, masukkan sedikit air dan perasakan secukupnya. Sedia untuk dimakan.
Ulasan
Catat Ulasan